March 31, 2005

Fingerprint Single Malts

Experts know, but rookies probably don't, that each of the famous Scotch blended whiskies has its so called fingerprint single malts among their 40-50 ingredient whiskies. Just some examples to catch interest: Ballantine's Finest two characteristic fingerprint malts are Miltonduff and Glenburgie, Johnnie Walker Red Label's main flavouring fingerprint malt is Cardhu, Chivas Regal (12 YO) has Glenlivet., while the 45% malt containing Teacher's has Glendronach and Ardmore.

A hozzaertok mar tudjak, de a kezdo whisky-rajongok meg valoszinuleg nem, hogy minden hires blended Scotch-nak van ugynevezett 'fingerprint single malt' whisky alkotoeleme a 40-50 skot whisky osszetevo kozott. 'Fingerprint malt'-nak a hazasitott whiskyk azon single malt whisky osszetevoit nevezzuk, melyeknek karaktere legmarkansabban ervenyesul az elkeszult blended Scotch-ban. Csak nehany pelda, hogy felkeltsem a tema irant az erdeklodest: a Ballantine's Finest ket 'fingerprint malt'-ja a Miltonduff es a Glenburgie, a Johnnie Walker Red Label-e a Cardhu, a 12 eves Chivas Regal whiskyje a Glenlivet, mig a 45% malata whiskyt tartalmazo Teacher's whisky ket 'fingerprint'-je a Glendronach es az Ardmore.
March 25, 2005

Set up your own tasting session

A whisky tasting is easy to organise. Don't take it to seriously - it's meant to be fun, but follow the 6 steps below to be able to distinguish between different whiskies.
What you need is
A) a range of whiskies (e.g. Ballantine's family, various single malt whiskies, Jack Daniel's against bourbon whiskies, etc.)
B) sampling glasses (preferably stem glasses, than whisky tumblers)
C) water, and bread or biscuits to cleanse the palate.

Step 1
Pour about 2cl whisky into a glass.
Step 2
Check to colour by holding the glass up to the light. This can tell you a lot about its taste and character. The colour may vary from very pale to a rich caramel brown, depending on how long and what kind of casks was the whisky stored in.
Step 3
Check out the 'nose' (aroma) of the whisky. This tells you about its flavour as 80% of what you taste is actually through the nose.
Step 4
Now add the same amount of water to your whisky and nose again. You should feel a real difference, more intense aromas then before.
Step 5
Take a sip of the whisky and look for the following: the body (texture), the palate (flavour), the finish (aftertaste).
Step 6
Have a drink of water and some bread or biscuits to cleanse your palate before trying the next whisky.

A whisky kostolast igen konnyu megszervezni. Nem kell tul komolyra venni, konnyeden sokkal elvezetesebb. Segit a whiskyk megkulonbozteteseben, ha koveted az alabbi 6 lepest.
Amire szukseged lesz:
A) kulonbozo whiskykre (pl. Ballantine's whisky csalad, kulonbozo malata whiskyk, Jack Daniel's es bourbon whiskeyk kozti kulonbseg, stb.)
B) kostolo/kostoltato pohar (a konyakos pohar jobb e celra mint az ugynevezett whiskys pohar)
C) viz, kenyer vagy teasutemeny az izek semlegesitesehez.

1. lepes
Tolts ki kb. 2 cl whiskyt egy poharba.
2. lepes
A feny fele tartva vizsgald meg az ital szinet. A szin rengeteget elarul a whisky karaktererol. A whisky szine az egeszen sapadtol a mely karamell barnaig terjedhet, attol fuggoen, hogy milyen hordoban erlelodott es mennyi ideig.
3. lepes
"Szagolj bele" a whiskybe, vizsgald meg az illatat. Az ital izenek, aromajanak 80%-a a szaglas segitsegevel azonosithato.
4. lepes
Most toltsd fel a whiskydet ugyanannyi vizzel es ellenorizd hogyan valtozik az illata. Az illata, aromaja sokkal intenzivebbe valik.
5. lepes
Kostolj meg egy kortyot a whiskybol es vizsgald meg a kovetkezoket: testesseg (az ital texturaja), aroma (az ital ize), lecsenges (milyen hosszu es intenziv az utoize).
6. lepes
Igyal egy korty vizet es egyel egy falat kenyeret vagy teasutemenyt, hogy semlegesitsd az izeket, mielott nekikezdesz a kovetkezo whisky kostolasanak.
March 19, 2005

New Scotch categorisation and labelling proposed by SWA

The Scotch industry held its annual consumer show, Whisky Live in London on March 11-12. The most interesting topic was the Scotch Whisky Association to see its proposals regarding the categorisation and labelling of Scotch whisky, which were announced a week before. The proposals seems to be most extensive reworking of Scotch legislation for nearly a century, saying that there will be only five legal definitions for different styles of Scotch: Single Malt, Single Grain (both from a single distillery), Blended Scotch, Blended Malt and Blended Grain. Definitions such as ‘pure malt’ or ‘vatted malt’ will be outlawed, replaced with Blended Malt. The use of geographical descriptors for whiskies that are not from that area, such as ‘Islay Cask Finish’, will also be restricted. The proposals are under discussion by the UK government, but the SWA hopes they will become law by 2007.

A skót whisky gyártók megtartották éves rendes fogyasztóknak rendezett kiállításukat, a Whisky Live-ot, Londonban március 11-12-én. A legnagyobb érdeklődést a Skót Whisky Szövetség múlt héten nyilvánosságra hozott új, a skót whisky-k kategorizálásáról és elnevezéséről szóló tervezete váltotta ki. A tervezet a skót whisky szabályozás elmúlt száz évének legjelentősebb változtatása lenne. A tervezet szerint mindössze 5 törvényes skót whisky kategória létezne: a Single Malt, a Single Grain (mindkettő esetében az számít, hogy egy adott lepárlóból kerüljön ki a maláta vagy gabona whisky), a Blended Scotch, a Blended Malt és a Blended Grain. Az olyan manapság használatos megnevezéseket mint "Pure Malt" vagy "Vatted Malt" felváltaná a Blended Malt kategória. A földrajzi megkülönböztetések - mint pl. "Islay Cask Finish" (az érlelés végfázisában Islay-i whiskys hordóban érlelt whisky) - csak abban az esetben lesznek használhatók, ha az adott skót whisky valóban az adott régióból származik. A tervezetet jelenleg az angol kormány tárgyalja, de a Skót Whisky Szövetség reméli, hogy 2007-ben törvénybe iktatják.