October 28, 2005

If you like good malt whisky ...

... you'll love the Scotch Malt Whisky Society.
The Scotch Malt Whisky Society began life some twenty years ago when a group of friends clubbed together to buy a cask of fine malt whisky. It took a few years before they opened their doors wider and today the Society has three superb venues and over 20,000 members worldwide. The Society remains true to its origins in camaraderie, retaining its personable and companionable atmosphere in its publications, events and premises. At the Society yours is the freedom to be yourself and make yourself at home. You don't even have to like malt whisky! Indeed, one of the joys of the Society is that enthusiasts blend easily with those who simply enjoy good company. The reason I write about this now is that the Hungarian SMWS just starts - the first tasting will take place next week in Budapest. Wow!


Ha szereti a jó malt whiskyt ... akkor szeretni fogja a Scotch Malt Whisky Society-t. A Scotch Malt Whisky Society egy Edinburgh - i baráti társaságra vezethetö vissza, akik a hetvenes évek közepén találkoztak elöször, hogy whisky -t próbáljanak az úgynevezett alapállapotban, azaz egyenesen a hordóból. A kontraszt a hordó erösségü és a megszokott gyári palackozásu whiskyk között általános lelkesedést és meglepetést váltott ki. Egyik hordó követte a másikat, a baráti társaság is növekedett, mig 1983-ban klubot alakítottak. Pillanatnyilag 11 országban müködik klub. A magyar klub a svájcin keresztül csatlakozik a hálózathoz. És hogy ez miért érdekes? Mert jövő héten lesz az első SMWS whisky kóstoló Budapesten.
Részletek itt >> SMWS Hungary
October 23, 2005

Jameson & Pure Pot Still



First of all, this was not my first experience with Jameson Irish whiskey, but the most convincing so far. I've met two representatives of Irish Distillers this week, they told me about the heritage and background of Jameson, and we also had some 'Jameson on the rocks' (well, not some, but in fact 8 in an evening). If someone is new in Irish whiskey, the very secret of the fresh, melty, round (some call it "smooth") taste of Jameson is 'Pure Pot Still'. This is a term used for more then 130 years for Irish whiskey made in copper potstill from a mixture of malted and unmalted barley. The flavour of Irish whiskey this way is entirely different from a whisky made exclusively from malted barley. 'Pure Pot Still' today is made only at Midleton distillery (near Cork), where Jameson is produced. Thanks to its heritage and unique 'Pure Pot Still' method, Jameson is crispy fresh, round with a hint of sherry, melts in the mouth wonderfully, leaving some long-lasting vanilla, spice and fruit aromas in the finish.

Nem először kóstoltam a Jamesont, de ez volt az eddigi legmeggyőzőbb. A héten találkoztam az Irish Distillers két képviselőjével, akik meséltek nekem a Jameson múltjáról, hátteréről, és hát megittunk néhány 'Jamesont jéggel' (ténylegesen 8-at egy este alatt). Ha valaki nem lenne járatos az ír whiskeyk világában elárulom, hogy a Jameson friss, kerek, olvadós (sokak szerint "lágy") karakterének titka a 'Pure Pot Still' eljárás. Ezt a kifejezést immáron 130 éve használják a malátázott és nem malátázott árpából réz lepárlóüstben készített ír whiskeyre. Az így készített ír whiskey aromája teljesen különbözik a tisztán malátázott árpából előállított whiskyk ízétől. A 'Pure Pot Still' módszert manapság már csak a Midleton lepárlóban (Cork mellett) használják, ahol a Jamesont is készítik. A 'Pure Pot Still' eljárásnak köszönhetően a Jameson hűsítően friss, némi sherry aromával, a szájban csodálatosan szétolvadó, a szájpadláson hosszú fűszeres, vaníliás gyümölcs utóízzel beteljesedő kerek ír whiskey.
October 16, 2005

Tasting 'Fingerprint' Single Malts

We had our monthly whisky-gathering last week, where we tasted three famous Scotch blends against their 'fingerprint' Single Malt Scotch whiskys. Unfortunately, for financial reasons, not against all their fingerprints, but the most important ones. The tasted pair of whiskys were: Ballantine's Finest vs. Miltonduff 10 YO, Buchanan's Black&White vs. Dalwhinnie 15 YO, Teacher's Highland Cream vs. Glendronach 12 YO. Sure, it would have been better to test the blends against two of their 'fingerprints' each, but we couldn't get any Glenburgie and Ardmore for Ballantine's and Teacher's and we've run out of budget for Clynelish for Black&White. But since, it was a very good experience with plenty of learnings regarding the linkage between Single Malt whiskys and blends. The most evident was the link between Ballantine's and Miltonduff giving both the light, summerly and flowery 'Speyside-feeling', while in Black&White we felt a quite different sort of smoke and maltness then it was clearly suggested by Dalwhinnie. In Teacher's we recognized peat-smoke and sweety traces of sherry-vanilla. The latter comes obviously from Glendronach, so the smoke shall be given by Ardmore to the blend. Tasting blends against 'fingerprint' Single Malts is a great fun, I can only recommend.

Múlt héten tartottuk havi rendes whisky-összejövetelünket, ahol három blended skót whiskyt hasonlítottunk össze saját 'fingerprint' maláta whiskyjükkel. Financiális okoból kifolyólag sajnos nem tudtunk minden fingerprintet tesztelni, csak a legfontosabbakat. A kóstolt whisky-párok voltak: Ballantine's Finest vs. Miltonduff 10 YO, Buchanan's Black&White vs. Dalwhinnie 15 YO, Teacher's Highland Cream vs. Glendronach 12 YO. Persze szerencsésebb lett volna mindegyik blended whiskyt két fő malt-összetevőjéhez hasonlítani, de sajnos nem tudtunk Glenburgie-t és Ardmore-t szerezni a Ballantine's-hoz, illetve a Teacher's-hez, és kifogytunk mire Clynelish-t vehettünk volna a Black&White-hoz. Ennek ellenére a kóstoló nagyon jó tapasztalatot adott a blended és maláta whiskyk közötti kapcsolat tanulmányozásában. A legnyilvánvalóbb kapcsolatot a Ballantine's és a Miltonduff között fedeztük fel, mivel mindkettő ugyanazt a kísértetiesen hasonló könnyű, nyárias, virágos 'Speyside-hangulatot' nyújtotta. Míg például a Black&White-ban teljesen más jellegű füstösséget és maláta-aromát azonosítottunk, mint amit a Dalwhinnie sugallt. A Teacher's-ben főként tőzegfüstöt és nyomokban a sherry-s vaníliát érzékeltünk. Ezutóbbi egyértelműen a Glendronach-ból származik, így a füstösség valószínűleg az Ardmore sajátja. Skót blended whiskykben kóstolgatni 'fingerprint' maláta whiskyjüket igen élvezetes, csak ajánlani tudom.
October 10, 2005

'Duck massacre' at Dufftown

Well, this is what Mortlach means. 'Duck massacre', referring to Malcolm's victorious battle in 1010 against the Vikings. A lot happened since then around Mortlach. William Grant was working there for 20 years before he granted Glenfiddich in the neighbourhood. The whisky comes out from Mortlach gets its unique taste partly from the traditional 'cooling' system of fresh whisky after distillation. The whisky flows through 6 copper-pipelines set up outside the distillery building. 'Mortie', as the locals name it, is one of the most kept secret of UDV. It would perfectly fit to the 'Classic Malts' range, but UDV rather use almost all the produced Mortlach whiskys to the blending of Johnnie Walker. I've got recently a very nice independent bottling of Mortlach - Murray McDavid Mortlach 1990. This is a 13YO Single Malt Scotch (aged in fresh sherry casks), which is somehow rated very badly by Jim Murray in its Whisky Bible 2005. I wonder why? Mortlach is usually a full-bodied, sweet and spicy, well balanced and fruity single malt with a smack of the sherry. In the Mortlach I tasted, I also felt some malty aromas and a lingering, warm and full finish. To be honest, it's just like a perfect Christmas Cake for me. Eyes shut, have a sip and right comes all the Christmas memories ...

Nos, a Mortlach valójában azt jelenti, hogy "kacsák tömegmészárlása", ami utalás Malcolm vikingek felett aratott 1010-es fényes győzelmére. Azóta azonban sok minden történt errefelé, pl. William Grant is itt dolgozott 20 évig, mielőtt megalapította a Glenfiddich üzemet a közelben. A Mortlach lepárlóból kikerülő whisky egyik különlegessége, hogy a lepárlás után a mai napig egy 6 rézcsőből álló külső hűtőrendszerben hűtik mielőtt hordókba töltik. 'Mortie', ahogy a helybeliek nevezik, a UDV egyik legféltettebb titka. Nagyon szépen beférne a UDV 'Classic Malts' sorozatába, ehelyett azonban csaknem a teljes termelést a Johnnie Walker blendekben használják fel. Én nemrégiben kaptam egy független palackozó által piacra dobott, remek Mortlach single maltot - Mortlach Murray McDavid 1990. Ez a 13 éves single malt sherry hordóban érlelődött, és meglepő módon eléggé rossz pontszámot kapott Jim Murray-től 2005-ös Whisky Bibliájában. Kíváncsi lennék miért? A Mortlach általában egy testes, édes, fűszeres, kiegyensúlyozott, gyümölcsös maláta whisky, amelyen érezni a sherry hatását. Az általam kóstolt Mortlachban ezenfelül éreztem malátás ízeket, valamint az igen hosszantartó, meleg, telt lecsengés is lenyűgözött. Őszintén megvallva számomra ez a whisky felidézi a téli gyümölcskenyerek karácsonyi hangulatát. Szem becsuk, egy korty Mortlach, és máris rám törnek a karácsonyi emlékek ...
October 06, 2005

A MacDuff 38YO and a rare Ardbeg

Last week I met with some members of the Austrian Whisky Club in Vienna, by chance. I wanted to buy some single malt Scotch whiskys, but they had their usual monthly gathering right at the same time, same place. They were really kind since they let me tasted some of their rare whisky curiosities.
MacDuff 38 YO Limited Edition
(bottle No.92, out of 204 bottles)
distilled in June 1967 - bottled in June 2005
Cask Strength 50.8% abv
aged in Sherry cask
Non-chill filtered and non-coloured
It has a very nice full speyside sherry aroma and taste with a hint of chocolat. It is oily full bodied, sweet with a lingering finish.
I was lucky to taste another whisky rarety, too.
Ardbeg "Tribute to Braveheart"
distilled in 1991, Cask Strength 57.1%
Strathysla Cask Finished
This whisky is very young, therefore bright golden coloured with only a light smokiness and with a fresh malt aroma coming through. Also oily, light peated, but with a dry and long finish.

Múlt héten véletlenül összefutottam a osztrák whisky klub néhány tagjával Bécsben. Néhány maltot akartam vásárolni, ám épp ott és akkor tartották havi rendes összejövetelüket. Nagyon kedvesek voltak és meginvitáltak néhány maláta whisky különlegességük kóstolgatására.
MacDuff 38 YO Limited Edition
(a 92-es számú palack a készített 204-ből)
1967 júniusában lepárolva - 2005 júniusában palackozva
Cask Strength 50.8% abv
Sherry hordóban érlelve
szűretlen és nem színezett whisky
Nagyon szép kerek speyside-i sherry aromája van, némi csokoládéval keveredve. Olajosan testes, édes és elég hosszantartó lecsengése van.
Szerencsém volt más whisky ritkaságot is megkóstolni.
Ardbeg "Tribute to Braveheart"
1991-ben lepárolva, Cask Strength 57.1%
Strathysla whiskys hordóban érlelve
Ez a whisky fiatalnak minősül, színe is eléggé világos arany, Ardbegtől szokatlanul enyhe füstösség jellemzi, és némi maláta aroma tör át a kissé tőzeges ízén. Ez is olajos, testes, meglepően kevéssé tőzeges, ám hosszú, száraz, kellemes utóízzel.