January 29, 2007

Bunnahabhain and Burns Night

There has been only one extremly limited bottling of heavily peated Bunnahabhain whisky before. It is interesting because the usual Bunnahabhain is not so peaty then some other Islay whiskies like Laphroaig, Ardbeg or Lagavulin. Now Royal Mile Whiskies in Edinburgh has some on stock. And the price is not even high. Anyway, in the night of January 25 was the Burns Night celebrated all over the world where Scots and/or whiskyfans are living. This time I have checked out a new Scottish pub in the town. Scots, kilts, bagpipers, ale, whisky and haggis of course. An old joke comes into my mind: What is the real Scottish breakfast? A glass of whisky, haggis and a Collie. Why the Collie? To eat the haggis. Well, I like whisky, I like haggis and I used to have a Collie. But, still, I'm not a Scotsman.

Eddig egyetlen egyszer palackozott a Bunnahabhain egy erősen tőzeges limitált szériát. Ez azért érdekes, mert a Bunnhabhain amúgy egyáltalán nem olyan tőzeges whisky mint néhány társa Islay szigetéről (Laphroaig, Ardbeg, Lagavulin). Nos, a Royal Mile Whiskies-nek most van néhány üveg raktáron, és nem is igazán drága. Más. Január 25-én ünneplik a skótok a Burns Estet (Robert Burns nevű híres költőjük tiszteletére). Idén egy nem olyan régen nyílt skót sörözőben "ünnepeltem" ezt a napot. Voltak ott skótok, skótszoknyában, skót sör, whisky és természetesen haggis is. Erről persze eszembe jut a régi vicc: Milyen az igazi skót reggeli? Egy pohár whisky, haggis és egy skótjuhászkutya. No de minek a skótjuhászkutya? Hát hogy megegye a haggist. Hát, bevallom én szeretem a whiskyt, szeretem a haggist és valaha volt egy skótjuhászkutyám is. És mégis ... vagy inkább mégsem vagyok skót.

Labels: ,

January 19, 2007

Lyne pipe

I rarely write about any single part of the fermenting, distilling equipments. Except now. I have just recognized that even the most of my whisky-freak friends do not know what function the lyne pipe fulfills in the distilling process. The lyne pipe is usually a copper or stainless steel pipe which connects the head of the still to the condenser or worm. During distillation some of the heavier flavours condense from vapour back into liquid form before leaving the still. This is known as reflux, and the greater the degree of reflux the lighter and 'cleaner' the spirit produced. Short stills produce little reflux, compared to tall stills. The angle of the lyne arm has a significant effect on the level of reflux, and so on the style of spirit produced. On most stills, the lyne pipe at the top of the neck is either horizontal, or angled downwards to carry the vapour quickly to the condenser. But, for example, the lyne pipes in Glencadam are angled upwards at 15 degrees on both the wash and the spirit still. Glencadam's stills have very thin swan necks through which heavy fusel oils were being carried over and affecting the character of the whisky. They solved the problem by adjusting the lyne pipe upwards, so heavy flavours can condense back to liquid and be re-distilled.

Ritkán írok a whisky készítésének különböző eszközeiről. Most mégis kivételt teszek. Észrevettem, hogy még a leglelkesebb whisky-őrült barátaim sem ismerik a lyne-cső funkcióját. Nos, ez az ún lyne-cső rézből vagy rozsdamentes acélból készül, és a lepárlóüst tetejét köti össze a hűtő berendezéssel. A lepárlás során jónéhány nehezebb összetevő a szeszpárából vissza cseppfolyósodik mielőtt a forralt szeszpára elhagyná a lepárló üstöt. Ezt a jelenséget úgy nevezik, hogy reflux. Minél intenzívebb a reflux, annál könnyebb, tisztább lesz a whisky. A rövid, tömzsi lepárló üstökben kevésbé történik reflux, szemben a hosszú, keskeny üstökben tapasztalható reflux-szinttel. A lyne-cső lejtése erősen befolyásolni tudja a reflux szintjét, ílymódon a készülő whisky karakterét. A legtöbb lepárlóüst tetejéhez a lyne-cső vízszintesen vagy lejtősen kapcsolódik, így gyorsabban tudja a szeszpárát a kondenzálóba szállítani. Ezzel szemben, például, a Glencadam lepárlóiban a lyne-csövek 15 fokban emelkednek. A Glencadam lepárlóüstjeinek hattyúnyaka ugyanis annyira szűk, hogy a nehezebb, olajos aromaanyagok miután átjutottak rajta, nem folynak vissza, és így negatív hatással vannak a whisky aromájára. Éppen ezért illesztették a lyne-csövet úgy, hogy felfelé emelkedjen, mert így ezek a nehéz olajos párák visszacsoroghatnak a lepárlóüstbe, és újradesztillálódhatnak.

Labels: , ,

January 14, 2007

Singleton 12 years old

Singleton is re-newed in design and packaging and on the market as single malt. The single malt is produced in Auchroisk, one of the newest distillery of Diageo. The distillery was built in 1973, and the stills produced their first spirit a year later. The first Singleton was bottled only in 1986, after 12 years of maturation. Only 10% of Auchroisk's whisky is bottled and sold as the Singleton single malt, the remaining being used in blends, especially in J&B. The distillery has a unique system of how to avoid the wash to overflow during the first phase of the fermentation. Instead of using the common "rotating motor with a propeller" inside the wash backs, Auchroisk's system has four stainless steel bars above each wash back. The bars help the foam produced by the fermentation goes down right when reaching any of the bars. Auchroisk's craftmen tell that the secret to the whisky-making is that they take a little longer to ferment and distill only the finest ingredients in order to produce a smoother and more rounded taste. The "new" Singleton 12 YO is golden in colour, has a rich and tipically Speyside nose with sweet fruits and a hint of citrus, and gives a smooth and wee bit sweetish taste with a touch of some sort of wildberry.

Megújult a Singleton maláta whisky mind design, mind csomagolás tekintetében. Ezt a maláta whiskyt a Diageo vállalat egyik legújabb lepárlóüzeme, az Auchroisk készíti. Az üzemet 1973-ban építették, de a lepárló üstök csak egy évvel később kezdtek működni. Az első Singleton whiskyt 12 évnyi érlelés után, 1986-ban dobták piacra. Az Auchroisk-ban készített whiskynek csak 10%-a kerül palackozott maláta whiskyként eladásra, a többi 90%-ot blended whiskyk, különösen a J&B gyártása során használják fel. A lepárlónak van egy a többi üzemtől eltérő eljárása arra, hogyan akadályozza meg, hogy az erjesztés során keletkező hab túlcsorduljon az erjesztőkádak tetején. A más üzemekben szokásosan használt "motorral hajott propellerszerű keverő szerkezet" helyett, az Auchroisk erjesztőkádjainak tetején fekszik 4 rozsdamentes acélból készült rúd. Amint a hab eléri ezeket a rudakat, a rudak gátolják meg a további habzást. (A folyamat otthon is egyszerűen szimulálható. A korsó peremén túlfolyó sörhabot is meg lehet fékezni, ha az ujjunkat a pohár pereménél a habba "dugjuk". A habzás azonnal lefékeződik.) Az Auchroisk mesteremberei szerint az ő whiskyjük titka, hogy kissé hosszabban erjesztik a cefrét, valamint hogy csak a legfinomabbra előkészített alapanyagokat használják a lepárlásnál. Ettől lesz a whiskyjük lágy és kerek. A megújult 12 éves Singleton aranyszínű, gazdag, tipikusan speyside-i gyümölcsös illata van némi citrus árnyalattal, valamint lágy, kissé édeskés, erdei bogyós gyümölcsökre emlékeztető ízárnyalattal.

Labels:

January 08, 2007

Highest whisky price

Last year's highest whisky price was paid by an Anonymus bidder on an auction in London last November. 14,850 GBP for The Glenavon *** Special Liqueur Whisky bottled by the distillers' dates from the 1850s. This could be the oldest bottle of whisky in existence. As one commented in a chatroom: "Worthless if you open it ... Pointless if you don't!" Well, I would really like to keep such a "worthless" bottle in my cupboard.

Tavaly novemberben egy londoni aukción kelt el a legmagasabb áron egy üveg whisky. Az ismeretlen vásárló 14.950 angol fontot fizetett az 1850-es években palackozott The Glenavon *** Special Liqueur whiskyért. Valószínűleg ez ma a létező legöregebb whisky. Kérdés persze, hogy mennyi értelme van ilyen drága és ritka italba ölni a pénzünk. Valaki úgy kommentálta, hogy "Értéktelen ha kinyitod ... és értelmetlen ha nem!". Milyen igaz. Bár szeretnék én egy ilyen "értéktelen" whiskyt a saját otthoni bárszekrényembe.

Labels: