June 07, 2008

Ever heard of a Tokaji Cask Finish?

Have you ever tasted a Tokaji Cask Finish whisky? No? And have you ever tasted Tokaji wine? This is a special late harvest wine from the North-Eastern region of Hungary, called Tokaj. „Vinum Regum, Rex Vinorum” as we say it in Hungary, which means: The wine of Kings, the King of the wines. And it really is! There are even 3 distilleries which found it a good idea to put there Single Malt Scotch whiskies into ex-Tokaji wine casks for a couple of years: Isle of Arran, Benromach, Edradour. I heard once from Edradour that after one and a half year they had to take the whisky out of the Tokaji barrels as the wine itself is so characteristic and had so much influence in such a short time, that ageing longer in Tokaji wine casks might have ruined the whisky. As the Tokaji wine itself is very sweet, a wee bit spicy, but full of aromas of sundried fruits, the casks transfers these aromas into the whisky, too. So grab a bottle of a Tokaji Cask Finish next time you are in a whisky store, and taste it! (The very same post you can find on forscotchlovers.com, too.)

Próbálta már a Tokaji Cask Finish whiskyt? Nem? De tokaji aszút ivott már, ugye? „Vinum Regnum, Rex Vinorum” vagyis a „Királyok bora, a borok királya”. De ezt mindenki tudja. Három maláta whisky lepárló van Skóciában, akik fantáziát láttak whiskyjük tokaji boros hordóban történő utóérlelésére: az Arran, a Benromach és az Edradour. Az Edradour embereitől hallottam egyszer, hogy másfél év után ki kellett venni a whiskyt a tokajis hordókból, mert az aszú olyan karakteres és olyan hatással volt a whiskyre, hogy minden további nap csak rontott volna a whisky aromáján. Mivel a tokaji aszú igen édes, kissé fűszeres, aszalt gyümölcsös aromákkal, ezek a jellemzők a hordón keresztül átkerülnek a whiskybe is. Szóval csak jóra számítsunk. Egy próbát megér. (Ezt a post fent van a forscotchlovers.com whisky közösségi oldalon is.)

Labels: , ,

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hello!

Van még pár másik féle:
Glenlossie-ből is van tokaji-s meg Longrow-ból is.

Az indexen én írtam az eladó Distillers edition whiskykről, majd dobok egy mailt is, ha utolértem magam :)

7:18 AM  
Blogger a szomjas chef said...

milyen igaz. köszi.
a Longrow-ban az az érdekes, hogy a Campbeltownból a Springbank készíti.
a Glenlossie viszont egy speyside-i maláta, amit a Duncan Taylor független palackozó dobott piacra.
érdekes lenne egyszer az ötöt egymás mellett kóstolni.

sajna nem tudok menni az smws-re, de majd leegyeztetjük vhogy a dolgokat.

6:03 PM  
Blogger a szomjas chef said...

for English speakers:

I must admit that I've missed two other Tokaji Finish whiskies from the post.
Longrow 1995 Tokaji Finish, which is produced by Springbank, Campbeltown.
Glenlossie Tokaji Wood Finish from Speyside, bottled by Duncan Taylor.

It would interesting to taste the five different Tokaji Finish whiskies next to each other ... and maybe a glass of Tokaji wine to check the taste benchmark.

6:07 PM  

Post a Comment

<< Home