February 29, 2008

Jimmy Bedford retires

I heard this rumour for couple of months already, but didn't believe it. Then I have seen the news published on John Hansell's blog and I started to worry. If John writes it, it must be true. And it is. After working 40 years at the Jack Daniel's distillery (including the last 20 years as master distiller), Jimmy Bedford will retire effective end of March 2008. When he started in 1968, Jack Daniel's sales was less than 800,000 cases. Sales had reached 4 million cases when he took over as master distiller. Last year, sales exceeded 9.3 million cases and the company forecasts sales will exceed 10 million cases in 2008. Terrific results! I met him twice. First on a whiskey business trip in the distillery in Lynchburg in 2004. Then again here in Budapest in 2005 February. He accepted our invititaion and visited Hungary, hold several presentations and tasting as the global ambassador of Jack Daniel's. That time, I was responsible for Jack Daniel's brand work here, so I was very happy to host him around the city. He is a great master distiller, and a great guy. The whisk(e)y industry will miss him very much. I don't know anything about his succession as no announcement was made yet, but expected soon.

Az elmúlt hónapokban többször is hallottam a pletykát, de nem hittem el. A héten újra felbukkant a hír John Hansell whisky-blogján, és ha ő írja, igaz kell, hogy legyen. Az is. A Jack Daniel's-nél eltöltött 40 évnyi munka után (amelyből az utóbbi 20 évben ő a Whiskey Mester) Jimmy Bedford idén március végén nyugdíjba vonul. Amikor 1968-ban elkezdett a Jack Daniel's-nél dolgozni még csak 800.000 kartont adtak el az italból. A 4 milliót is meghaladta, amikor ő lett a Whiskey Mester. Tavaly már több mint 9,3 millió karton Jack-et adtak el szerte a világon. Jövőre pedig 10 millió karton eladást prognosztizál a vállalat. Micsoda eredmény! Én magam kétszer találkoztam vele. Először egy whiskey-ipari üzleti úton Lynchburg-ben a Jack Daniel's lepárlóban 2004-ben. Másodszor itt Budapesten 2005 februárjában. Meghívásunkra érkezett a városba, hogy sok-sok bemutatót és kóstolót tartson mint a Jack Daniel's márkanagykövete. Akkoriban a Jack Daniel's whiskeynek dolgoztam itthon, így nagy öröm volt napokat vele töltetni és a whiskeykről beszélgetni. Jimmy nagyszerű whiskey mester és nagyszerű fickó. Munkája, jelenléte hiányozni fog a whisk(e)y iparnak. Még nem lehet tudni, ki követi őt a whiskey mesteri székben, de állítólag hamarosan hírt adnak róla.

Labels: , ,

February 08, 2008

Blended Quest #1 The Famous Grouse

I held recently a short presentation about the whiskies of the world when I had to explain the difference between Single Malt Scotch and Blended whiskies. At our last Whisky Club we have tasted four Scotch Blended whiskies which are not so popular and widely available in Hungary. When I was preparing for the tasting, I have just recognized that the Blended whiskies are somehow scorned by the whisky-beginners. Therefore I decided to start a quest of Blended whiskies. Oceans of tasting notes are available for Single Malt Scotch in books and on the internet, but less for the Blended Scotch. So let's start with one of the most famous one: The Famous Grouse. William B. Gloag started blending whiskies in Perth, Scotland in 1820. He gave the name of Grouse Brand to his whisky and decided to use a handsome grouse as a symbol, because ha targeted mainly the hunters on the Highland. Today The Famous Grouse is the number one Blended Scotch in Scotland and England. Its character is given by Glenrothes, Tamdhu and The Macallan blended together with North British and Cambus grain whiskies. It is a very elegant and balanced whisky in nose and taste. The first smell of it feels like some warm highland summer breeze blowering the sweet scent of a flowery meadow. Its taste is intensive and long, grainy, malty aroma with a tiny little hint of smoke. It is lingering for long moments.

Nemrégiben tartottam egy whisky-bemutatót, ahol a világ whiskyjeinek különbözőségéről, azonbelül is főként a maláta és blended (kevert) whiskyk különbségeiről magyaráztam. A hét elején tartott Whisky Klub rendezvényünkön pedig négy, Magyarországon alig kapható és kevésbé ismert blended whiskyt kóstoltunk. A bemutatóra való felkészülés közben jöttem rá, hogy a kezdő whisky-rajongók mennyire lenézik a blended whiskyket. Ezért úgy döntöttem, hogy belekezdek itt a blogon egy Blended Whiskyk sorozatba. Könyvekben és az interneten ugyanis kismillió maláta whisky leírása, ízjellemzője olvasható, miközben blended whiskyké alig. Akkor kezdem az egyik leghíresebbel: The Famous Grouse. William B. Gloag 1820-ban Perth-ben kezdett whiskyket házasítani. Ő volt e whisky atyja, ő választotta a jópofa nyírfajdot jelképnek és adta whiskyjének a Grouse Brand nevet a felföldi vadászok kedvéért. Mára a The Famouse Grouse Skócia és Anglia elsőszámú blended whiskyje. A Glenrothes, Tamdhu, The Macallan maláta whisky trió adja jellegét, keverve a North British és Cambus gabona whiskykkel. Nagyon elegáns és kiegyensúlyozott ital. Édes, enyhén csípős, fűszeres, speyside-i fülledt-meleg, virágos illat. Intenzív hosszú, száraz gabonás-malátás íz, egészen parányi füsttel. Hosszú pillanatokig tartó lecsengéssel a végén.

Labels: , ,